Het belang van storytelling in het welzijnswerk

20 januari 2023

In het welzijnswerk draait alles om mensen. Mensen helpen, ondersteunen en begeleiden om zo hun welzijn te verbeteren. Maar hoe vertel je deze verhalen op een impactvolle manier? Het antwoord is storytelling.

Storytelling is het vertellen van verhalen om emoties, empathie en verbinding te creëren. Het gaat niet alleen om de feiten, maar ook om de emoties die bij de gebeurtenis horen. Voor welzijnsorganisaties is het belangrijk om deze emoties en verbinding te creëren met de doelgroep, opdrachtgevers en de maatschappij.

Waarom is storytelling zo belangrijk in het welzijnswerk?

  1. Mensen houden van verhalen Mensen zijn van nature nieuwsgierig en houden van verhalen. Een goed verhaal blijft hangen en kan mensen inspireren en motiveren om zelf actie te ondernemen. Door het vertellen van verhalen kan je mensen betrekken bij het welzijnswerk en creëer je begrip en betrokkenheid.

  2. Verhalen zijn impactvol Het vertellen van verhalen kan een grote impact hebben op de doelgroep, stakeholders en de maatschappij. Het geeft inzicht in de problematiek en de behoeften van de doelgroep en kan bijdragen aan het begrip en de acceptatie van welzijnswerk.

  3. Verhalen versterken de identiteit van de organisatie Door het vertellen van verhalen over de organisatie, de doelgroep en de resultaten kan je de identiteit van de organisatie versterken. Het geeft inzicht in waar de organisatie voor staat en wat de impact is van het werk dat wordt verricht.

Hoe kan je storytelling toepassen in het welzijnswerk?

  1. Verbind de verhalen met de missie en visie Het is belangrijk dat de verhalen die je vertelt, verbonden zijn met de missie en visie van de organisatie. Zo kan je de identiteit van de organisatie versterken en de doelgroep beter betrekken bij het welzijnswerk.

  2. Vertel persoonlijke verhalen Persoonlijke verhalen hebben een grotere impact op de doelgroep dan feiten en cijfers. Het is belangrijk om verhalen te vertellen van mensen die geholpen zijn door het welzijnswerk en hoe het hun leven heeft veranderd.

  3. Maak gebruik van verschillende kanalen Gebruik verschillende kanalen om de verhalen te vertellen, zoals social media, de website, nieuwsbrieven en evenementen. Zo kan je de doelgroep op verschillende momenten en manieren bereiken en betrekken bij het welzijnswerk.

  4. Wees authentiek en eerlijk Het is belangrijk om eerlijke en authentieke verhalen te vertellen. Hiermee kan je vertrouwen en betrokkenheid creëren bij de doelgroep, stakeholders en de maatschappij.

Het gebruik van storytelling in het welzijnswerk kan dus helpen om de boodschap van de organisatie op een krachtige manier over te brengen en een emotionele connectie te maken met de doelgroep. Het is echter wel belangrijk om hierbij rekening te houden met de privacy en anonimiteit van de personen waarover de verhalen gaan.

Tot zover deze blog over het belang van storytelling in het welzijnswerk. We hopen dat het je heeft geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met het vertellen van verhalen binnen jouw organisatie. Want uiteindelijk draait het allemaal om het bereiken van de doelgroep en het maken van een verschil in hun leven.

Weten wat Welzijn in Beeld voor jou organisatie kan betekenen?
Wil jij ook aan de slag met storytelling en impactvolle verhalen creëren voor jouw welzijnsorganisatie? Neem dan contact op met Welzijn in Beeld en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen in het verbeteren van jouw marketing- en communicatiestrategie. Samen zorgen we ervoor dat jouw organisatie de aandacht krijgt die het verdient!

Welzijn in Beeld helpt welzijnsorganisaties zich beter te positioneren en optimaal gebruik te maken van marketing en communicatie.

Ja, ik wil marketing inspiratie ontvangen voor mijn organisatie! 

Vul je naam en e-mailadres in voor maandelijkse inspiratie.

Contact

Noordenweg 22
2984 AG, Ridderkerk
Tel: 078 - 203 2000
E-mail: info@welzijninbeeld.nl